LRG-Dag 2016

Van biologisch boeren tot explosievenopruimingsdienst

Jaarlijks organiseert de politieke partij Lijst Riel Goirle de zogenaamde LRG-dag op de derde zaterdag in september. Een dag waarop educatie en ontspanning centraal staan. Traditiegetrouw start de dag met een rondleiding in twee bijzondere bedrijven binnen onze gemeente en sluiten we af met een barbecue bij een van de leden thuis.

Dit jaar bezochten we twee bedrijven: Boerderij de Regte Heijden en HFS Flora en Fauna.

Dit jaar mochten we achter de schermen kijken bij Boerderij de Regte Heijden in Riel. Daar runt de familie Van Roessel op agro-ecologisch wijze hun bedrijf. De bedrijfsfilosofie ‘het samenwerken met en leren van de natuur’ is de rode draad in de bedrijfsvoering. Wim van Roessel praat met passie over zijn manier van boeren. Zo wordt er in het bedrijf geen antibiotica gebruikt, worden horens van de koeien niet afgezaagd en blijven de kalfjes bij de koe tot ze volwassen zijn. Bijzonder is de wijze waarop de Van Roessels de weilanden op natuurlijke wijze bemesten. Ruim honderd kippen lopen los in het weiland en halen de larven en insecten uit de koeienvlaaien. Zo trekken ze een vlaai helemaal uit elkaar en verdeelt de mest zich over het weiland. De melk van de koeien wordt verwerkt tot (h)eerlijke zuivelproducten die te koop zijn in de naastgelegen biologische winkel. Boerderij de Regte Heijden biedt ook ruimte voor kinderfeestjes, kamperen en vergaderen.

Het tweede bedrijf wat wij bezocht hebben is HFS flora en fauna. Een bedrijf dat begonnen is als waterplatenkwekerij en is uitgegroeid naar een onderneming die gespecialiseerd is in aanleg, onderhoud en civiele techniek in welke vorm dan ook. Alles wordt aangepakt van een privétuin tot grote industriële projecten. Wat andere niet durven of aankunnen, doet HFS onder de bezielende leiding van algemeen directeur Ad van Riel. De LRG-leden werden hartelijk ontvangen en werden en-passant nog even bijgepraat over de hoeveelheid munitie in zee, gedumpt door overheden uit vele landen. Dit lijkt een opmerkelijke zijsprong, maar is verklaarbaar: Ad van Riel is eveneens directeur van REASeuro en is met dit bedrijf marktleider op het gebied van het opruimen van explosieven.

De organisatie bedankt beide bedrijven voor de geweldige ontvangst, de lekkere drankjes en hapjes en de uitleg aan de groep aanwezigen. Ook danken wij de familie Franssen voor het gastvrije onthaal en de overheerlijke barbecue. We kunnen terug kijken op een geslaagde LRG-dag.